пятница, 9 августа 2013 г.

IRIS VAN HERPEN

Capriole Haute Couture
Wilderness Embodied Haute Couture


Hybrid Holism Haute Couture
Hybrid Holism Haute Couture

Взгляните на эти платья. Нет, это не униформа инопланетных цивилизаций и не кадры из научно-фантастического фильма: это творения голландского дизайнера Ирис ван Херпен. 
Основав свой бренд в 2007 году, Ирис пошла непривычным для кутюрье путем и начала карьеру с коллекций Haute Couture. И, нужно сказать, она подошла к этому с невероятной основательностью: сотрудничая с химиками, конструкторами и биологами, ван Херпен шьет не из тканей, а "строит" одежду из химических смесей, чтобы добиться желаемого результата. Например, для создания платьев из кутюрной Refinery Smoke Ирис вводила металлические нити в тончайший шелковый газ и получала одежду, как будто состоящую из клубов серого дыма. 
ENG: Take a look at these dresses. No, they are neither the uniform of alien civilization nor shots from sci-fi film. They are the creations of Dutch designer Iris van Herpen.
Having launched her own brand in 2007, Iris went off the beaten track and started her career with Haute Couture collections. And I need to say that she adopted an incredibly well-founded approach to this question. Collabourating with chemists, designers and biologists, van Herpen doesn't sew clothes from textile, but "builds" it with chemical mixes to get desirable result. For example, to create dresses for couture Refinery Smoke Iris brought metal threads in thin silk gas and got clothes as if consisting of clouds of grey smoke.




Она была первой, кто использовал 3D-принтеры для получения уникальных платьев - это сложная техника, при которой объект слой за слоем формируется по цифровой 3D-модели. А после коллаборации с архитекторами и художниками Ирис ван Херпен получает абсолютно новые материалы: гель, который застывает под воздействием тепла в 3D-принтере от Materialise, был использован в коллекции Wilderness Embodied.

She was the first to use 3D-printers to get unique dresses, which is a complicated tecnique when the object forms slice by slice by digital 3D-model. And after collaborations with architects and artists Iris van Herpen gets relatively new materials: gel which hardens under influence of warmth in 3D-printer from Materialise was used in Wilderness Embodied collection.








Такая тяга к футуризму у Ирис неспроста. Окончив институт Артез в Арнеме (специальность - Fashion Design), ван Херпен прошла интернатуру у известного выдумщика Александра Маккуина. Институт научил ее работе с тканью, но не смог воплотить ее желания строить и конструировать одежду. Действительно, ее платья выглядят как сложнейшие архитектурные сооружения, которые сочетают в себе новейшие технологии и кропотливый ручной труд. Воспринимать платье Iris van Herpen издали и целиком - одно, но только присмотревшись можно оценить тонкость и искусность работы.

Каждая коллекция имеет свое название и мини-историю, которая рассказывает о том, какие явления и объекты вдохновили Ирис ван Херпен на ее создание (на официальном сайте). Это еще раз доказывает серьезность подхода, которая в сочетании с фантазией и виртуозностью исполнения воплощает Ирис ван Херпен в одежде. А все эти ее качества не остаются незамеченными: с Amsterdam Fashion Week дизайнер переместилась на Неделю моды от кутюр в Париже, а за 6 лет существования бренда успела получить массу престижных наград и провести больше 30 выставок своих работ.

Such inclination to futurism Iris has not without purpose. Having graduated from the Artes Institute of Arts in Arnhem (speciality - Fashion Design), van Herpen worked as an intern at the office of well-known inventor Alexander McQueen. The institute teached her to work with fabrics, but didn't manage to embody her desire to build and construct. Indeed, her dresses look like complicated architectural buildings which combine latest technologies and laborious handwork. To take the dress from Iris van Herpen in wholly and from afar is one thing, but only looking closely one can appreciate the fineness and skillfullness of the work.
Every collection has its own name and little story which tells about objects and occurences which inspired Iris van Herpen to create it (on the official website). It proves one more time that the seriousness of approach combined with fantasy and virtuosity of performance is embodied in clothes from Iris van Herpen. And all these qualities don't remain unnoticed: from Amsterdam Fashion Week the designed moved to Paris Fashion Week Haute Couture, and for 6 years of brand's existence she managed to get many prestigious awards and to hold more than 30 exhibitions of her works.

Capriole Haute Couture
Capriole Haute Couture
Capriole Haute Couture
Capriole Haute Couture
Capriole Haute Couture

Escapism Haute Couture
Escapism Haute Couture (backstage)

Escapism Haute Couture (backstage)

Escapism Haute Couture




Voltage Haute Couture
Voltage Haute Couture
Voltage Haute Couture
Voltage Haute Couture
Voltage Haute Couture

Voltage Haute Couture
Micro Haute Couture
Micro Haute Couture
Micro Haute Couture
Refinery Smoke Haute Couture

Wilderness Embodied Haute Couture
Mummification Haute Couture

Radiation Invasion Haute Couture
Sources: irisvanherpen.com, vogue.ru, en.wikipedia.org, vk.com/mesmiriz, google.com

1 комментарий: